Nawet jeśli w domu można liczyć na pyszny obiad lub samemu lubi się pichcić, posiłek w restauracji, czy kawa z ciastkiem w kawiarni, to wyjątkowy czas – czas relaksu. Dla wielu osób wizyta w restauracji jest z pewnością przyjemną odskocznią od codziennego życia.
Z rozmaitych badań wynika, że duża część osób wizytę w lokalu traktuje przede wszystkim, jako okazję do spotkania się z rodziną bądź przyjaciółmi. Wielu Polaków, to też miłośnicy i tropiciele nowych smaków, lubiący skosztować nowych, zaskakujących dań. Część chce po prostu zafundować sobie odmianę od tradycyjnej, domowej kuchni.
Duża grupa odwiedza restauracje, bo nie potrafi gotować albo po prostu z wygody, żeby nie być zmuszonym, samodzielnie pichcić w domu i zastanawiać się, co znowu podać na obiad, tracąc przy tym czas na większe zakupy lub odpoczynek. Na dodatek przygotowanie bardziej wyrafinowanych, skomplikowanych dań wymagają dużej wprawy.
Na pewno też znajdzie się spora grupa, która wpada do lokali, bo najzwyczajniej to lubi – tamtejszą atmosferę, wystrój, obsługę. Wielu z nich ma swoją ukochaną knajpkę, w której czują się dobrze i którą odwiedzają regularnie.
Nie można też restauracjom odmówić jednego – zawsze podają potrawy pięknie ułożone i udekorowane, które cieszą oko gościa.
Bez mięsa?
Na całym świecie rośnie popularność kuchni wegańskiej. Restauracje serwujące bezmięsne dania wybierają, nie tylko wegnie i wegetarianie, ale czasem także mięsożercy, którzy pragną spróbować czegoś innego. I coraz więcej Polaków przekonuje się, że to, co znajdą tam na talerzu, jest nad wyraz smaczne i nie mniej sycące, niż tradycyjny obiad. Co ciekawe, wegański serwis Happy Cow w 2017 roku umieścił Warszawę na zaszczytnym trzecim miejscu wśród 10 najbardziej prowegańskich miast na świecie. Polską stolicę wyprzedziły wtedy, tylko Berlin i Los Angeles. Warszawa wskoczyła na podium dzięki, aż 38 znakomitym wegańskim restauracjom i barom. Warto jednak pamiętać, że wiele innych knajpek, obok dań mięsnych serwuje także i te roślinne, więc faktyczny wybór jest jeszcze większy.
Czekamy na ogródki
Bywalcy rozmaitych lokali bardzo cenią sobie tzw. ogródki. W polskich warunkach, gdy można liczyć na zaledwie 2-3 naprawdę ciepłe miesiące, stanowią one prawdziwy rarytas. Ustawione tuż przy ulicach, czy na tarasach, stoliki, chronione od deszczu parasolami albo jakimś zadaszeniem, zachęcają w letnie dni do wstąpienia na chwilę w gościnne progi.
Nie bez znaczenia jest jednak lokalizacja takiego miejsca. Jedni wybierają ogródki rozstawione tuż przy ruchliwej ulicy, by sącząc kawę, leniwie przyglądać się zabieganym przechodniom. Inni, chcąc spędzić romantyczny wieczór z kimś bliskim, szukają miejsca zacisznego, otoczonego piękną roślinnością, oświetlonego nastrojowo – dobrze dobranymi lampkami, lampionami i świecami.
Od ogródków nie stronią nawet ludzie biznesu. W nich też przecież można omawiać plany przyszłej biznesowej współpracy.
Dokąd w Warszawie?
Chcąc skosztować wspaniałej kuchni mięsnej lub wegetariańskiej, a w letnie dni rozkoszować się przyjemnym i klimatycznym miejscem na tarasie, warto podjechać na warszawski Ursynów, do Arche Hotel Puławska Residence. Znajduje się on blisko centrum miasta, w niewielkiej odległości od Południowej Obwodnicy Warszawy, trasy A2 oraz Lotniska im. Fryderyka Chopina.
Tutejsza restauracja ArcheVita cieszy się zasłużoną dobrą opinią. Niewiele jest takich miejsc, gdzie pasja współgra z doświadczeniem. Serwuje się tu zarówno dania kuchni polskiej, jak i międzynarodowej. Bez względu na to, co się wybierze, można mieć pewność, że przygotowane to zostało ze świeżych i naturalnych produktów. Najbardziej wybredny gość nie wyjdzie stąd rozczarowany, gdyż każde danie zaskakuje znakomitym smakiem i niepowtarzalnym zapachem. Autorska kuchnia Oliwii Bernady łączy bowiem rzeczy z pozoru nie do połączenia, miesza smaki, których nikt wcześniej nie zmieszał.
Gość ma do dyspozycji dwie karty – „zieloną” ze znakomitymi potrawami kuchni wegetariańskiej albo „czerwoną”, z potrawami mięsnymi.
Potrawy wege powstają na bazie wyłącznie naturalnych składników z regionalnych upraw. Mięsożercy odnajdą natomiast specjały z kuchni rzemieślniczej Oliwii Bernady
W Lobby Barze goście mogą sobie poprawić samopoczucie aromatyczną kawą czy świeżo wyciskanym sokiem. Miłośnicy mocniejszych drinków mogą liczyć na kolorowe koktajle sporządzone z najlepszych alkoholi i syropów.
Nie rozczarują się też ci, którzy lubią coś zjeść i wypić na świeżym powietrzu. Z pewnością spodoba się im zewnętrzny letni taras, zlokalizowany od cichej strony budynku. Nowoczesna przestrzeń została wyposażona w urocze meble ogrodowe, sofy oraz fotele bujane. Można tu wypocząć pod ochraniającym przed natarczywym słońcem baldachimem, wśród zieleni tworzonej przez donice z kwiatami i ziołami. Stylowe oświetlenie tworzy wieczorem przytulny, romantyczny nastrój. Jest to idealne miejsce na spotkania towarzyskie, eleganckie kolacje, koktajle i spontaniczne lunche na zewnątrz.
Restauracja ArcheVita zaprasza na ul. Puławska 361, codziennie w godzinach 13.00-22.00.