Zdobywczyni wielu prestiżowych nagród, będąca w czołówce najlepszych Szefów Kuchni w Polsce, uczestniczka popularnego programu telewizyjnego – prawdziwa TOP Chef: Oliwia Bernady, na co dzień realizuje swoją pasję w Restauracji ArcheVita w Arche Hotelu Puławska Residence w Warszawie.
Czytając publikacje o Oliwii Bernady najczęściej przewijanym się słowem jest pasja. Z pozoru określenie pospolite, bo wielu Szefów Kuchni twierdzi, że gotowanie jest ich pasją, jednak inne, bo Ty tą pasję przekładasz na cały proces od szukania dostawców zaczynając na doznaniach smakowych Gości kończąc. Na czym zatem polega pasja szukania według Oliwii Bernady?
Pasją szukania dla mnie jest proces zaczynający się od odnalezienia produktu, który zawsze kryje w sobie jakąś historię i połączony jest z jakąś osobą, która go stworzyła, wyprodukowała. To czy wyjdzie nam dobre danie zależy od produktu właśnie ze swoją historią powstania i człowieka, który za tym wszystkim stoi. W najlepszych daniach zawsze borni się produkt, to on jest na pierwszym miejscu. Możliwość szukania daje kolejną inspirację do stworzenia czegoś wyjątkowego, dania, którego głównym bohaterem zawsze będzie produkt.
Łączysz smaki z pozoru nie do złączenia, eksperymentujesz składnikami, ale i przemycasz do swoich dań fragmenty prawdziwej polskiej kultury kulinarnej. Co najbardziej inspiruje Cię przy tworzeniu autorskiej kuchni?
Głównym źródłem mojej inspiracji są przepisy mojej mamy, babci i smaki mojego dzieciństwa. Jako dziecko lubiłam eksperymentować w kuchni dodając świeżo zrywane zioła do tworzonych dań i tworząc mikstury przypraw. Teraz przemycam przepisy do swojej kuchni oddając z tym część swojej historii pełnej najlepszych zapachów i smaków. Uwielbiam kontrasty poprzez łączenie smaków dotychczas niełączonych czy tworzeniu przepisów na bazie historii dwóch różnych epok. Inspiruję się zarówno dekadenckimi czasami dwudziestolecia międzywojennego alei osiemnastym wiekiem bogatym w zioła, korzenie jak i przyprawy.
Jaką Szefową jest Oliwia Bernady?
Słucham ludzi. Nie jestem apodyktyczna. Jednym z kluczowych elementów pracy jest współpraca i wymiana doświadczeń. Zespół, którym kieruję to pasjonaci gotowania, gdzie każdy wnosi do mojej kuchni kawałek swojej historii. Zawsze powtarzam, że nie możemy być solistami, tylko zharmonizowanym zespołem, bo tylko razem stworzymy niepowtarzalne rzeczy.
Od sierpnia w Restauracji ArcheVita w Hotelu Arche Puławska Residence możemy smakować Twoich popisowych w dni z nowej karty. Na co koniecznie powinni przyjść Goście?
Cenię sobie krótkie karty, a co za tym idzie świeżość każdego produktu. Zapraszam na rzeczy sezonowe. Proponuję pyzy z kurkami czy zupę z pieczonych pomidorów, które o tej porze roku smakują najlepiej. Obok palety mięs w tym soczystych burgerów, tradycyjnego schabu z całą pewnością zachęcam do eksperymentowania i wyboru steka z selera tak, żeby przełamać pewną oczywistość i zaufać warzywom, które często smakują lepiej niż mięso.
Dziękuję za rozmowę.
Kamil Maciąg
Zapraszamy na wyśmienite dania z nowej karty Oliwi Bernady.
#restauracja #kuchnia #lunch #hotel #warszawa #ursynow #przyjecie #chrzest #komunia #nocleg